Wzdęcia po jedzeniu?
Bezsenność?
Bóle głowy bez wiadomego powodu?
Zmęczenie o określonej porze dnia?
Cierpiący na nietolerancje pokarmową często odczuwają brak koncentracji, stan letargii i ogólnego złego samopoczucia. Objawy takie mogą trwać przez wiele lat a pacjenci często twierdzą, że wizyty u lekarza nie rozwiązują ich problemów. Food Detective ? to szybki i wiarygodny test, który bada 59 produktów spożywczych w ciągu jedynie 40 minut.
Mamy coraz więcej wiedzy o zależnościach pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami.
- Reumatyzm
- Migreny
- Nadwaga
- Łuszczyca
- Astma
- Chroniczne zmęczenie
- Zespół jelita drażliwego
- Częste infekcje
Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancje pokarmowe lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększona ilość przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom, których organizm nie lubi. Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancje pokarmowe.
Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do paru dni – więc najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami, dobrze więc było by zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważnym jest identyfikacja ? trudnych” pokarmów.
Do tego celu służy test Food Detective?, który za pomocą próbki krwi wykrywa produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo, że nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przedłużonych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowych, jest mało prawdopodobne, ażeby nietolerancje pokarmowe stanowiły zagrożenie dla życia.
- Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka.
- Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten.
- Orzechy/Fasole: migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, mieszanina roślin strączkowych, ziarna soi, kakao.
- Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina.
- Ryby: mieszanina ryb białych, mieszanina ryb słodkowodnych, tuńczyk, mieszanina skorupiaków.
- Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony.
- Inne: całe jajo, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki.
Prosty, bezpieczny, wiarygodny i szybki Food Detectiv to pierwszy na świecie, nie laboratoryjny test wykrywający nietolerancje pokarmowe.
Być może źle tolerujesz spożywane pokarmy... sprawdź, przebadaj się już dziś!
Co zyskasz:
- zmniejszenie przepuszczalności bariery śluzówki dla fragmentów białek pokarmowych
- poprawę czynności absorpcyjno-trawiennych przewodu pokarmowego
- wyciszenie potencjalnych reakcji alergiczno-immunologicznych w obrębie przewodu pokarmowego oraz stanu zapalnego (ogólnoustrojowego i lokalnego)
- minimalizację prawdopodobieństwa wystąpienia krzyżowej reaktywności i reakcji pseudoalergii
- poprawę metabolizmu i utrzymanie prawidłowej masy ciała
- poprawę odporności organizmu, zdrowia ogólnego oraz komfortu życia
… aby walczyć z przewlekłymi chorobami (m.in. metabolicznymi, autoimmunologicznymi, nowotworowymi, zaburzeniami płodności) i nadać smak zdrowemu życiu.
To co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego?
Lukrecjusz 75 p.n.e
Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?
- Problemy systemu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
- Problemy przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zatrzymanie wody, zaparcia, otyłość
- Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka
- Problemy stawów, bóle mięśni, osłabienie
- Migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, objawy depresji
Objawy nietolerancji pokarmowych mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. Mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później. Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną podczas gdy w innych przypadkach może być reakcja systemu immunologicznego.
W wielu przypadkach nietolerancji pokarmowych towarzyszy nieprawidłowa działalność odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy. Chociaż przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca poznane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać rolę: niedostateczne trawienie, kandydiaza, pasożyty, zapalenia jelit, źle zrównoważona dieta, alkohol i wpływ leków.
Unikanie produktów, które test Food Detektive? zdefiniował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowych.
Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?
Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy nawet może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.
Test..... i co dalej?
Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty stwarzające problemy. Identyfikacja tych produktów jest rzeczą trudną, natomiast pierwszy etap w tym procesie stanowi wykonanie testu Food Detective?. Jeżeli test wykaże podwyższone stężenie przeciwciał przeciwko konkretnemu produktowi żywnościowemu, zalecane jest wyeliminować go całkowicie ze swojej diety na co najmniej 3 miesiące. Np. w przypadku nietolerancji na ziarna, jaja czy mleko, należy zastąpić je innym, nie uczulającym produktem. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancje wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.
Wyeliminowanie z diety nietolerowanego pokarmu na okres od 3 do 6 miesięcy wiąże się z obniżeniem poziomu przeciwciał, dlatego dopiero po tym okresie można podjąć próbę ponownego wprowadzenia tego pokarmu, ale w małej ilości i monitorować czy nie występują objawy nietolerancji. Zaleca się dietę rotacyjną dla produktów z mniejszym natężeniem nietolerancji pokarmowej.
Pierwszy w świecie nie laboratoryjny test "in vitro" badający Nietolerancje Pokarmowe.
Rewolucyjny produkt jest szeroko stosowany w krajach skandynawskich, Niemczech, Anglii i innych, a teraz już dostępny w Polsce. Food Detective? to łatwy i bezpieczny test badający 59 produktów spożywczych. Badanie oparte jest na zidentyfikowaniu istniejących przeciwciał IgG, wytwarzanych przez nasz organizm jako reakcja na nietolerowane pokarmy w diecie. Wspomaga ustalenie diagnozy i leczenie pacjenta. W sprzedaży dla lekarzy, dietetyków, pediatrów oraz wyspecjalizowanych pracowników medycznych.
Nowa wiedza pozwala dalej wyjaśniać zależności pomiędzy pożywieniem a naszym zdrowiem. Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na składniki spożywanych pokarmów, co samo w sobie i może objawić się na różne sposoby. Niektóre osoby będą miały pojedyncze objawy jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy inne mogą cierpieć jednocześnie na cały zespół jak: migrena, zespół jelita drażliwego, problemy skórne czy układu pokarmowego. Nietolerancję pokarmową charakteryzuje zwiększona ilość przeciwciał typu IgG, produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że około 45% populacji może mieć nietolerancje pokarmowe. Symptomy nietolerancji pokarmowej występują po kilku godzinach a nawet dniach od spożycia danego pokarmu co czyni ich trudne do zidentyfikowania.
Food Detective? łatwy, bezpieczny i wiarygodny test Pobierając próbkę krwi z palca i postępując ściśle według załączonej instrukcji, Food Detective? test pozwoli określić nietolerancje pokarmowe w 59 produktach żywnościowych. Jeżeli wynik testu wskaże na nietolerancję pokarmową to eliminując z diety problematyczne pokarmy następuje lepsze samopoczucie już w ciągu paru dni. Zalecamy aby wszystkie istotne zmiany diety przeprowadzać pod nadzorem lekarza lub dietetyka.