Analiza Żywej Kropli Krwi


Technika badania oparta o badanie żywej, nie utrwalonej próbki krwi, ma długą historię – od 1901 roku metodą tą diagnozowano kiłę (syfilis) poprzez stwierdzenie obecności krętków bladych we krwi poddanej analizie. W ciągu ostatnich 30 lat nastąpił wzrost zainteresowania tą metodą diagnozowania w aspekcie oceny stanu odżywienia i równowagi metabolicznej organizmu.

Badanie polega na mikroskopowym obrazowaniu kropli krwi uzyskanej z opuszki palca w sposób bezbolesny, ponieważ do nakłucia wykorzystuje się nakłuwacz, używany do pomiarów glukozy we krwi. Następnie kropla krwi poddana jest ocenie pod mikroskopem.

Przed badaniem zaleca się:

  • nie jeść przynajmniej 3 godziny
  • wypić dużo wody

(nie powinna to być kawa, herbata ani napoje słodzone)

badanie BICOM Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów

W badaniu tym wykorzystujemy fakt, że około 20 minut po pobraniu pojedynczej kropli krwi, komórki w niej zawarte nadal żyją. Jeżeli zabezpieczymy preparat przed wysychaniem, to przez ten czas możemy oglądać żywe komórki oraz inne struktury, niewidoczne w tradycyjnych metodach analitycznych. Możemy więc, używając mikroskopu o zaawansowanej technologii -dającego bardzo duże powiększenie, oglądać obraz żywej kropli krwi.

Transmisja obrazu przez mikrokamerę z mikroskopu na ekran monitora umożliwia równoczesną obserwację obrazu krwi przez osobę poddawaną badaniu. Jest to niezwykła możliwość obejrzenia tego, co znajduje się wewnątrz nas i z czego na co dzień nie zdajemy sobie sprawy -jakby nieznany dotąd i tajemniczy „mikrokosmos” odsłonił swoje tajemnice. Sugestywność obrazu jest o wiele większa od najbardziej obrazowych słów czy cyfr – o wiele łatwiej zacząć rozmowę o zdrowiu, o profilaktyce chorób poprzez zmianę sposobu odżywiania i stylu życia wtedy, kiedy możemy posłużyć się analizą obrazu krwi osoby, której porada dotyczy.

Krew jest żywą tkanką, złożoną z zawiesiny elementów komórkowych (krwinek czerwonych, biatych i płytek) w roztworze białkowym, zwanym osoczem. Spełnia ona wiele funkcji istotnych dla życia człowieka:

  • dostarcza tlen i substancje odżywcze do wszystkich komórek
  • usuwa zbędne produkty przemiany materii
  • bierze udział w reakcjach obronnych
  • utrzymuje homeostazę, czyli stałość środowiska wewnętrznego organizmu.
Utrzymanie stanu homeostazy jest warunkiem zachowania zdrowia, natomiast długotrwałe wyjście poza stan równowagi nieuchronnie prowadzi do powstawania chorób. Dlatego też badanie żywej kropli krwi, która jest swoistym „zwierciadłem” organizmu, może dostarczyć niezwykle istotnych informacji o aktualnym stanie naszego zdrowia, a także o możliwych jego zagrożeniach w przyszłości. Stany obniżonej odporności, niedobory witaminowe i białkowe, uszkodzenia wolnorodnikowe, zaburzenia czynności wątroby i śledziony – możemy wykryć miesiące lub lata przed tradycyjnymi metodami diagnostycznymi. Dlatego jest to niezwykła szansa na wprowadzenie indywidualnych zmian w dotychczasowym stylu życia i odżywiania, a przede wszystkim na zastosowanie odpowiedniej suplementacji, co może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia zagrażających nam stanów chorobowych. Poprawa obrazu żywej kropli krwi w badaniach powtarzanych co kilka tygodni lub miesięcy, odzwierciedla pozytywne zjawiska zachodzące w naszym organizmie – zwiększa to naszą motywację do wytrwania w niełatwej drodze do zdrowia.

Metoda pozwala monitorować proces leczenia oraz obrazować wczesne zaburzenia środowiska wewnętrznego (nawet gdy zwykłe badania laboratoryjne wykazują tzw. normę):

  • niedobory witaminowe, minerałowe,
  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • zaburzenia przemiany materii,
  • anemie,
  • zapalenia ostre i przewlekłe,
  • infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze,
  • alergie,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby zakrzepowo-zatorowe,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • choroby nowotworowe.

Badanie żywej kropli krwi różni się od tradycyjnych metod analitycznych, ponieważ:

  • poddajemy badaniu całą krew, a nie tylko jej część;
  • rozmaz jest nie barwiony;

wykorzystujemy duże powiększenie w technice mikroskopowej, co pozwala oceniać żywe struktury komórkowe badanej próbki krwi

Osoby, których nie przekonują jednak teorie, mające możliwość wykonania badania krwi polegającego na analizie mikroskopowej żywej kropli mogą dla porównania poddać się badaniu a następnie obejrzeć i wnikliwie zanalizować obraz swojej krwi transmitowany z mikroskopu za pośrednictwem mikrokamery na monitor komputera. Następnie dla porównania i udowodnienia pozytywnego wpływu na organizm proszku zasadowego, zaleca się poddać się powtórnie badaniu krwi po wypiciu rozpuszczonego w wodzie proszku. Spostrzeżenia i wnioski z tym związane są zwykle szokujące !!!

Życie zaczyna się i kończy na poziomie komórek i to od ich aktualnej kondycji zależy nasze zdrowie. Komórki w organizmie są małymi fabrykami , które wytwarzają energię niezbędną do życia. Dlatego, cokolwiek zakłóci ich działanie zaburza równowagę w organizmie i prowadzi do choroby . Niewłaściwa dieta i styl życia większości ludzi sprawiają , że komórki krwi sklejają się ze sobą , co skutkuje spowolnionym przepływem przez krwioobieg. W sytuacji gdy w organizmie znajduje się wiele toksyn, zawieszone w nich komórki gniją lub mutują .Stanom takim z reguły towarzyszą zmęczenie lub choroby.

Najważniejszym czynnikiem naszego organizmu jest tzw. balans pH płynów, czyli równowaga pomiędzy kwasowością a zasadowością. Musi ona zostać utrzymana na poziomie 7,365, a jeżeli poziom ten spadnie poniżej 7- ciało umiera. Nadmierne zakwaszenie organizmu obniża dostarczanie do komórek tlenu, zatrzymuje metabolizm i powoduje szereg objawów, które błędnie rozpoznajemy jako chorobę. Kwaśne i toksyczne środowisko płynów powoduje , ze czujemy się zmęczeni i ociężali. Utrzymujący się stan nadmiernego zakwaszenia zaczyna wpływać destrukcyjnie na funkcjonowanie naszego organizmu np.: bicie i kołatanie serca, zaburzenia funkcji mózgu i układu nerwowego.

Zakwaszenie organizmu sprzyja rozmnażaniu patologicznych mikroorganizmów, które wytwarzają własne toksyny, powodujące zmniejszoną absorpcję protein i minerałów, co z kolei osłabia zdolność organizmu do produkcji enzymów i hormonów. Zakłóca to również rekonstrukcję komórek i innych składników niezbędnych do produkcji energii wpływając na problemy z trawieniem i wydalaniem toksyn .Wynikiem tego jest zmęczenie oraz potrzeba dłuższego snu.

W zależności od poziomu zakwaszenia organizmu, symptomy choroby nie muszą być od razu zauważalne. Na początku możemy czuć podrażnienia skóry, bóle głowy, obserwować objawy alergii czy przeziębienia. Kiedy jednak zakwaszenie zaczyna rozwijać się, pojawiają się coraz poważniejsze problemy. I jeśli nie oczyścimy naszego ciała i nie doprowadzimy do wewnętrznego balansu, poziom tlenu będzie się obniżał, aż w końcu zatrzyma metabolizm komórek, a człowiek umrze.

Ponieważ równowaga pH, to sprawa życia lub śmierci, organizm ma kilka sposobów utrzymania jej na odpowiednim poziomie. Jednym z nich jest wyciągniecie alkalizujących minerałów z tkanek, aby zneutralizować zakwaszenie. Minerałami, które w doskonały sposób neutralizują i pomagają wyrzucić toksyny, są: potas, sód, wapno i magnez.

Zdrowy organizm utrzymuje rezerwy tych alkalicznych minerałów, aby wykorzystać je w chwilach zagrożenia. Jeśli jednak nie dostarczamy ich poprzez rozsądną dietę, zostaną one wyciągnięte z kości (wapń) lub mięśni (magnez). Może to spowodować bardzo poważne konsekwencje wiązane z brakiem tych elementów.

Gdy zakwaszenie zacznie być alarmujące organizm wrzuca toksyny i kwasy do tkanek. Początkowo odkładane są one w genetycznie osłabionych miejscach, powodując różnego rodzaju choroby. Również system limfatyczny (odpornościowy) zostaje poważnie przeciążony, wskutek czego nie może działać prawidłowo.

To, co błędnie nazywamy „chorobą”, jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele. Jeśli np. zacznie ono wyrzucać kwasy przez skórę, spowoduje to symptomy alergii, podrażnienia, zapalenia, bóle mięśni i głowy, wysypki. Gdy zaś objawy te pojawiają się chronicznie, oznacza to, że nasze ciało wyczerpało neutralizujące minerały. Kiedy kwasy dostaną się do krwioobiegu, układ krążenia będzie starał się wyrzucić je w płynnej postaci przez płuca lub nerki. Jeśli jednak odpadów będzie za dużo, ponownie zostaną one odłożone w takich organach, jak serce, trzustka, wątroba, jelito, ewentualnie zmagazynowane w komórkach tłuszczu, zwłaszcza w obrębie piersi, bioder, brzucha, a nawet mózgu. Proces rozpadania komórek przez zakwaszenie może być również nazwany procesem starzenia.

Jedną z najgorszych konsekwencji nadmiernego zakwaszenia organizmu są „stwory”, które żyją w toksycznym środowisku – bakterie, pleśń i grzyby (np. candida – drożdżak wywołujący choroby błon śluzowych jelit, oskrzeli a nawet płuc).

Krew w naszym ciele to rzeka życia. Właśnie poprzez nią organizm dostarcza komórkom substancji odżywczych i tlenu oraz usuwa toksyny, które powstały na skutek przemiany materii. Od jakości krwi zależy poziom naszej energii, samopoczucie, koncentracja i ogólny stan zdrowia.

Kiedy przyjrzymy się krwi pod mikroskopem, zobaczymy, w jaki sposób nasza dieta i styl życia wpływają na komórki. Wielu ludzi uważa, że krew jest sterylna i wygląda zawsze tak samo, jednak obserwując ją pod mikroskopem od razu przekonamy się, że okazuje się to dalekie od prawdy.

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość i zdrowie komórek krwi jest delikatna równowaga pH płynów, w których są zanurzone. Jeśli zostanie ona rozchwiana poprzez nadmierne zakwaszenie, komórki zaczynają słabnąć, umierać lub… mutować.

Dlatego badanie żywej krwi jest niepowtarzalną okazją, aby przekonać się, w jakim naprawdę stanie jest nasz organizm oraz jak dieta wpływa na stan zdrowia.

Zalecamy wyłącznie naturalne metody oczyszczania organizmu, indywidualnie dla każdego w zależności od stanu wewnętrznego i wyniku badania.

  • kształt ułożenie i ewentualne zniekształcenia krwinek czerwonych (erytrocytów) – spośród wielu możliwych obrazów często widoczna jest agregacja erytrocytów, która jest obecna m.in. u osób odżywiających się niezgodnie z posiadaną grupą krwi (aglutynujące działanie lektyn) – zmiana diety oraz suplementacja poprawia obraz krwi w kolejnych badaniach;
  • krwinki białe (granulocyty, limfocyty, makrofagi);
  • uszkodzenia wolnorodnikowe komórek krwi – co wskazuje na potrzebę zastosowania antyoksydantów;
  • nie strawione białka i tłuszcze;
  • niedobór kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza;
  • niedostateczne nasycenie tlenem organizmu -m.in. jako skutek nieodpowiedniego krążenia;
  • w próbce krwi możemy stwierdzić obecność różnych mikroorganizmów (bakterie, grzyby, pasożyty);
  • widoczne są również struktury krystaliczne, takie jak kryształy kwasu moczowego czy cholesterolu;
  • fragmenty blaszek miażdżycowych wskazują na miażdżycę naczyń – wskazania do zmiany diety i suplementacji;
  • uwidocznienie włókien fibryny (białko biorące udział w tworzeniu skrzepów) wskazuje na podwyższone ryzyko udaru mózgowego bądź zawału serca oraz problemów zatorowo-zakrzepowych – konieczność suplementacji preparatami zmniejszającymi gęstość krwi (np. czosnek, witamina E, omega 3, miłorząb japoński);
cholesterol - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów

W czasie badań często stwierdzana jest obecność kryształków cholesterolu, nawet wtedy, kiedy wartości biochemiczne mieszczą się w granicach normy. Ich obecność wskazuje na ryzyko rozwoju miażdżycy.

kryształ soli - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów

Obecność soli w organizmie świadczy o jego zakwaszeniu. Sól może odkładać się w stawach i wielu innych narządach

Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów - agregacja-erytrocytow

Stan poważnie zagrażający incydentom zatorowo – zakrzepowym, co klinicznie może spowodować zapalenie naczyń obwodowych, zawał serca, udar mózgu a nawet nagły zgon. Agregacji nie można stwierdzić tradycyjnymi badaniami diagnostycznymi

palenie papierosów - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów

Obraz krwi palacza wyraźnie pokazuje obecność uszkodzeń wolnorodnikowych, błon komórkowych erytrocytów oraz ich krótszy czas przeżycia poza organizmem. Nasilenie obserwowanych zmian zależy od ilości wypalonych papierosów. Ciekawą obserwacją jest zmniejszenie stopnia uszkodzeń wolnorodnikowych u osób palących, które stosują antyoksydanty.

grzyby - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
grzyby - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
brak wapnia - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
brak wapnia - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
zniszczona wątroba - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
zniszczona wątroba - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
wirusy - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
wirusy - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów
pasożyty - badanie Analiza Żywej Kropli Krwi Rzeszów